Aminokyseliny

Aminokyseliny

Aminokyseliny

Aminokyselina, aminokyseliny delenie: BCAA, Jednoduché aminokyseliny, Komplexné aminokyseliny, Hovädzie aminokyseliny, Glutamín.

V ponuke máme široký výber aminokyselín za super ceny.

Aminokyseliny

Ak chceme hovoriť o základných zložkách stravy každého človeka, bez ohľadu na pohlavie alebo krajinu v ktorej sa narodil, mali by sme s...

Aminokyseliny

Aminokyselina, aminokyseliny delenie: BCAA, Jednoduché aminokyseliny, Komplexné aminokyseliny, Hovädzie aminokyseliny, Glutamín.

V ponuke máme široký výber aminokyselín za super ceny.

Aminokyseliny

Ak chceme hovoriť o základných zložkách stravy každého človeka, bez ohľadu na pohlavie alebo krajinu v ktorej sa narodil, mali by sme spomenúť, že existujú cukry, tuky, bielkoviny, voda, soli, minerály a vláknina. Zamerajme sa teraz práve na bielkoviny. Ich základnou stavebnou jednotkou, teda tým, čo ich vlastne drží pohromade a na základe čoho aj vznikajú bielkoviny sú práve aminokyseliny. Každá bielkovina, ktorá sa nachádza v bežnej strave je špecifickým spôsobom vytvorená pomocou molekúl, ktoré sú zložené z aminokyselín.

Ako sme už spomenuli, v strave môžeme nájsť cukry, tuky, bielkoviny, vodu, soli, minerály a vlákninu. Treba si však uvedomiť, že tieto jednotlivé zložky potravy v tele prichádzajú vzájomne do kontaktu. Bielkoviny, ako jedna zo základných zložiek potravy, tvorená molekulami aminokyselín sa dokáže zapájať do procesu metabolizmu cukrov a tukov. Práve táto skutočnosť je tá, ktorá robí aminokyseliny zaujímavou pre všetkých ľudí, ktorí sa pravidelne venujú tréningu, pri ktorom dochádza k nadmernej fyzickej a teda aj svalovej záťaži.

Nie vždy je možné prijímať v bežnej strave dostatok bielkovín, potrebných na zapájanie sa do metabolizmu cukrov a tukov. Dnes však už existuje riešenie, ako je možné aminokyseliny efektívnym spôsobom získať. V rámci fitness, cvičenia a posilňovania sa začali vyrábať rozličné formy aminokyselín, ktoré sa odporúčajú užívať športovcom, ktorý sa v pravidelných intervaloch venujú cvičeniu, fitness či posilňovaniu.

Tieto aminokyseliny však nemožno chápať ako náhradu stravy, ale skôr ako doplnok stravy, čo je rozdiel. V ľudskej reči to znamená, že ak budete pravidelne užívať aminokyseliny, nenajete sa z nich, nedostaví sa v tele pocit najedenia. V čom sú však aminokyseliny užitočné, je práve veľmi účinná pomoc pri naberaní svalovej hmoty. Možno to znie na prvé počutie či prečítanie ako veľké klischee, ale v skutočnosti tomu nie je tak, pretože aminokyseliny sú medzi športovcami obľúbené už dlhší čas.

Prijímanie aminokyselín je vhodné, pretože slúži na efektívnu ochranu pred odbúravaním svalových bielkovín. V dôsledku metabolizmu, kedy sa jednotlivé zložky v potrave premieňajú na energiu, dochádza totiž k ich postupného odbúravaniu, z čoho vzniká energia. K zvýšenej fyzickej námahe, medzi ktoré patrí najmä cvičenie a posilňovanie, tak dochádza k zvýšenému odbúravaniu svalových bielkovín. Ak chcete počas cvičenie získavať svalovú hmotu, ak chcete, aby vaše pravidelné cvičenie malo nejaký zmysel a význam, potom by ste mali určite siahnuť po aminokyselinách. Rovnako ako pri iných výživových doplnkoch predávaných v oblasti fitness, sú aj aminokyseliny vhodné pre športovcov.

Určite veľmi dobre viete, že v oblasti fitness, máte dnes veľmi veľa možností výberu. Dnes už situácia vôbec nie je taká ako v minulosti, že máte na výber medzi pár druhmi a aj tie sa pohybujú v extrémnych cenových reláciách. Máme na mysli skutočnosť, že by ste si mohli vybrať iba medzi aminokyselinami, ktoré sú veľmi drahé, ale medzi aminokyselinami, ktoré sú až podozrivo veľmi lacné. V súčasnosti sa už predajcovia snažia získať si čo najviac zákazníkov, preto sa v ich ponuke nachádzajú aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú aj vo veľmi prijateľných cenových reláciách. V praxi sa to prejavuje tak, že dnes dokážeme nájsť aminokyseliny, ktoré majú v oblasti ceny zlatú strednú cestu. Nachádzajú sa teda v takej cenovej relácií, ktorá je prijateľná a dostupná aj pre obyčajných športovcov, teda pre tých, ktorí nepatria iba k vysokoprijímovým skupinám obyvateľstva.

Pod pojmom aminokyseliny si vieme predstaviť hneď niekoľko druhov, pretože už aj samotný názov aminokyseliny je v množnom čísle, preto nie je logicky možné očakávať, že pôjde len o jeden druh. Medzi najčastejšie používané a najviac rozšírené aminokyseliny patria najmä aminokyseliny s označením BCAA. Tieto aminokyseliny sú veľmi dôležité, najmä preto, lebo dokážu skutočne veľmi účinne a efektívne chrániť svalstvo ľudského tela, pred odbúravaním bielkovín. V dôsledku toho následne dochádza k zvyšovaniu svalovej hmoty počas cvičenia. Ak sa rozhodne užívať aminokyseliny BCAA, potom dokážete zefektívniť posilňovanie, ktorému sa venujete v pravidelných intervaloch.

Medzi ďalšie, pomerne tiež veľmi rozšírené aminokyseliny patria komplexné aminokyseliny. Základné rozdelenie aminokyselín spočíva na rozlišovaní medzi esenciálnymi aminokyselinami a neesenciálnymi aminokyselinami. Esenciálne druhy aminokyselín dokáže človek získavať bežne v strave. Esenciálne bielkoviny sa ďalej delia podľa ich pôvodu. Na základe toho poznáme živočíšne bielkoviny a rastlinné bielkoviny. Živočíšne bielkoviny dokážeme nájsť najmä v tvarohu, mlieku, vajíčkach, jogurte, mozzarelle, tvarohu alebo chudom mäse. Rastlinné bielkoviny získavame najmä zo zemiakov, ovsených vločiek, hrachu, tofu, ryže, zemiakov či cestovín. Veľký podiel bielkovín tiež obsahuje aj sušené ovocie, predovšetkým sušené jablko. Dôvodom užívania komplexných aminokyselín je predovšetkým skutočnosť, že neesenciálne bielkoviny človek nedokáže prijímať v bežnej strave. Dokáže ich však prijímať umelo, teda pomocou komplexných aminokyselín. Na rozvoj a naberanie svalovej hmoty sú veľmi dôležité, preto sa odporúča ich prijímanie pomocou komplexných aminokyselín.

V obchodoch, zaoberajúcich sa predajom výživy pre športovcov alebo v obchodoch, venujúcich sa predajom fitness produktov, môžeme nájsť aminokyseliny v rozličných formách. Je len na vás a vašich preferenciách, pre akú formu aminokyselín sa rozhodnete. Je to podobné ako pri liekoch. Niekto preferuje užívanie tabliet, zatiaľ čo inému vyhovuje daný liek vo forme sirupu alebo pastiliek. Užívanie aminokyselín je tak vecou a otázkou vkusu a toho, na čo je človek zvyknutý.

Medzi najčastejšie používanú formu aminokyselín patria hlavne práškové aminokyseliny. Táto forma aminokyselín je medzi športovcami veľmi obľúbená, pretože stačí iba pomocou odmerky nabrať požadované množstvo prášku aminokyselín, zriediť ho s vodou a vznikne nápoj, ktorý je potrebné vypiť. Aminokyseliny vo forme prášku sa predávajú aj s rôznymi príchuťami, aby bolo ich užívanie pre vás čo najpríjemnejšie.

            Okrem práškových aminokyselín tiež poznáme aj aminokyseliny v tabletovej forme. Ich veľkou výhodou je to, že je možné zapiť danú tabletu pohárom vody. Nie je potrebné žiadne riedenie s vodou. Zväčša sa odporúča dávkovanie v podobe jednej tablety raz za deň, dôležité je však pri každej aminokyseline vo forme tabliet prečítať si etiketu. Okrem tabletových aminokyselín, poznáme tiež aj aminokyseliny v tekutej forme.

Viac

Aminokyseliny 27 produkty

na stranu
Zobraziť 13 - 24 z 27 položiek
Zobraziť 13 - 24 z 27 položiek