L-KARNITÍNY

L-KARNITÍNY

L-karnitíny

 

Ľudský organizmus je výnimočný v tom, že sám od seba dokáže vytvárať veľmi veľa rôznych látok. Táto schopnosť organizmu je skutočne jedinečná najmä v tom, že telo sa tak samé od seba dokáže zbaviť nepotrebných, respektíve škodlivých látok. Dalo by sa tak povedať, že telo patrí medzi organizmy so samoregulujúcou činnosťou škodlivých...

L-karnitíny

 

Ľudský organizmus je výnimočný v tom, že sám od seba dokáže vytvárať veľmi veľa rôznych látok. Táto schopnosť organizmu je skutočne jedinečná najmä v tom, že telo sa tak samé od seba dokáže zbaviť nepotrebných, respektíve škodlivých látok. Dalo by sa tak povedať, že telo patrí medzi organizmy so samoregulujúcou činnosťou škodlivých látok. Veľa škodlivých látok dokáže telo vylučovať počas dňa najmä pomocou stolice a moču. Zaujímavou látkou, ktoré dokáže prirodzene vylučovať ľudský organizmus je práve pot. Okrem toho, že pomocou potu sa z tela odstraňujú všetky nepotrebné živiny, má ľudský pot do určitej miery aj ochladzujúcu funkciou. Práve preto sa nadmerne potíme najmä počas horúcich letných dní.

Zaujímavou látkou, ktoré dokáže ľudský organizmus vytvárať prirodzeným spôsobom sú práve L-karnitíny. Ide o látku, ktorá je hneď z niekoľkých dôvodov veľmi dôležitá aj pre športovcov. Nižšie sa pokúsime ozrejmiť, prečo je to tak. Prípravky, ktoré je možné dostať v obchodoch zaoberajúcim sa predajom fitness potrieb a vo fitness centrách obsahujú tiež aj L-karnitíny, teda látku, ktorú si dokáže ľudský organizmus vytvárať aj sám. Asi sa teraz pýtate, prečo potom jednotlivé doplnky stravy túto látku obsahujú, keď si ju telo dokáže aj samo vytvoriť. Odpoveďou je práve to, že L-karnitíny si síce ľudské organizmus dokáže vytvoriť aj sám, ale nie v takom množstve a nie v takej miere, v akej by L-karnitíny potrebovali športovci, ktorí sa fitness a posilňovaniu venujú pravidelne.

L-kartnitíny sú veľmi dôležité v rámci procesu metabolizmu. Ich dôležitosť vyplýva najmä z toho, že L-karnitíny dokážu prenášať molekuly mastných kyselín do energetických zdrojov v bunkách ľudského organizmu a tie sa následne premieňajú na energiu. Určite veľmi dobre viete, že je to práve energia, ktorá nám pomáha žiť oveľa ľahší, pestrejší a zaujímavejší život. Ak máme nedostatok energie, tak sa potom cítime veľmi unavení a vyčerpaný. V práci, prípadne v škole sa nedokážeme sústrediť a podávame zlé výkony. Rovnako je to aj v prípade, že sa rozhodneme pravidelne sa venovať fitness a posilňovaniu. Vtedy je tiež veľmi dôležité mať dostatok energie, aby sme mohli podávať čo najlepšie športové výkony. Nemusíte byť profesionálnym športovcom na to, aby ste mohli podávať dobré výkony, postačí, ak ste sa rozhodli pravidelne navštevovať fitness centrum alebo pravidelne cvičiť vo vlastnom, domácom fitness centre. Aj vtedy sa vám určite zídu L-karnitíny.

Prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny sú zaujímavé a nesmierne dôležité aj z toho dôvodu, že majú detoxikačnú funkciu. Pravdepodobne nikomu nie je potrebné vysvetľovať, prečo je detoxikačná funkcia pre ľudský organizmus taká dôležitá. Ako sme už vyššie uviedli, ľudský organizmus sa dokáže nepotrebných, škodlivých látok zbavovať aj samé, najmä pomocou potu, stolice a moču. Nie vždy je to všetko, čo ľudskému organizmu v dostatočnej miere postačuje. Vzhľadom na to, že životné prostredie je veľmi znečistené, každým dňom náš organizmus prichádza do kontaktu so škodlivými látkami, ktoré majú negatívny dopad na jeho fungovanie. Ak sa preto rozhodne kúpiť si produkty, ktoré obsahujú L-karnitíny, môžete len prispieť k tomu, že v dostatočnej miere podporíte detoxikáciu svojho organizmu, vďaka čomu môžete svojmu telu pomôcť.

Jedinečná výhoda, ktorú so sebou prinášajú L-karnitíny spočíva okrem unikátnej detoxikačnej funkcie aj v tom, že pomáhajú k regenerácií svalov po telesnej námahe. Telesnou námahou máme na mysli športové výkony podávané či už niekde v exteriéry, napríklad na ihriskách, v prírode alebo aj v interiéry, napríklad vo fitness centre. Práve pri podávaní športových výkonov vo fitness centrách, na ihriskách alebo v prírode dochádza k nadmernej záťaži svalov. V dnešnej sedavej dobe, kedy čoraz viac ľudí musí kvôli vykonávaniu svojho povolania sedieť za počítačom, sa stávajú pohyb a športové aktivity doslova najdôležitejšou témou. Prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny sú teda vďaka tomu, že umožňujú regeneráciu svalov veľmi výhodné.

Okrem toho, že L-karnitíny, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých doplnkoch stravy predávaných vo fitness centrách a v obchodoch, ktoré sa zameriavajú na predaj fitness pomôcok sú vhodné na užívanie najmä preto, že majú detoxikačnú funkciu a dokážu ľudskému organizmu dodať čo najviac energie, sú pre človeka skutočne veľmi dôležité aj preto, lebo pomocou L-karnitínov dochádza k získavaniu energie, potrebné na podávanie fyzických výkonov, príma z tukov. V dôsledku toho následne dochádza k postupnému odbúravaniu tukov z ľudského organizmu. Táto skutočnosť sa však v dôsledku toho, že pravidelne užívate L-karnitíny neprejaví hneď. Musíte prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny užívať minimálne mesiac, aby ste na svojom tele zbadali úbytok tukov v dôsledku toho, že z nich telo získava energiu.

Ako to už na dnešnom trhu býva zvykom, daný produkt môžete zohnať v rôznych formách. Podobne sú na tom aj prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny. Vôbec nie je pravdou, že by boli prípravky s obsahom L-karnitínov k dispozícií iba v jednej forme. Môžete si vybrať tú formu L-karnitínov, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať. Veď sa aj hovorí, koľko ľudí, toľko chutí. Stačí si vybrať iba na základe svojich vlastných, osobných preferencií presne takú formu prípravku s obsahom L-karnitínov, ktorá vám bude osobne čo najlepšie vyhovovať.

Prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny sú k dispozícií vo forme tabliet, v tekutej a v práškovej forme. Ako sme už vyššie uviedli, každý preferuje inú formu, takže si určite budete mať z čoho vyberať. Pravdepodobne pre neustále zaneprázdnených mladých ľudí budú najvhodnejšie L-karnitíny v tabletovej forme. Tieto L-karnitíny je výhodné užívať najmä preto, lebo užívanie tabliet je z časového hľadiska skutočne veľmi jednoduché a nenáročné. Postačí, ak tabletu, ktoré obsahuje L-karnitíny iba zapijete pohárom vody.

Ak však máte viac času alebo ste zvyknutý, k dispozícií sú pre vás aj prípravky s obsahom L-karnitínov, ktoré sú v práškovej forme. Tieto prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny si vyžadujú v porovnaní s L-karnitínmi v práškovej forme náročnejšiu prípravku. V konečnom dôsledku, ak si zvyknete, nebude sa vám ani táto príprava zdať tak časovo náročná. Pri prípravkoch s obsahom L-karnitínov v práškovej forme je potrebné presne stanovenú gramáž zmiešať s vodou. Vzniknutí nápoj je následne potrebné vypiť. Môžete si tiež zakúpiť aj prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny v tekutej formy. L-karnitíny predávané v tejto forme v konečnom dôsledku predstavujú hotový nápoj, ktorý je po otvorení ihneď pripravený na konzumáciu. Mali by ste však brať na vedomie, že prípravky, ktoré obsahujú L-karnitíny slúžia ako doplnok stravy a nie ako jej priama náhrada.

Viac

L-KARNITÍNY 19 produkty

na stranu
Zobraziť 13 - 19 z 19 položiek
Zobraziť 13 - 19 z 19 položiek